May 25, 2008

KITA DISAMBUT DENGAN AZAN DAN DIIRINGI DENGAN SOLAT.

Bayangkan, betapa singkatnya azan dan solat! Subhanallah, terlalu pendek kehidupan dunia. Alangkah malangnya kita seandainya bercakap soal akhirat tapi dalam masa yang sama masih mengidamkan nikmat dunia. Alangkah malangnya andai kita berbicara soal syurga Nya tetapi dalam masa yang sama masih melakukan dan membiarkan maksiat bermaharajalela. Betapa tak tahu malu kita pada Allah. Berbakul-bakul melaungkan kalimah cinta Allah dan rasul Nya tapi dalam masa yang sama melanggar syariat juga tidak mengamalkan sunnah rasul Nya sebaik mungkin. Malunya dengan Allah, malunya dengan Rasulullah kerana mengharapkan syafaatnya!

Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui, dengan kembali bertaubat kepada-Nya dan bertaqwalah kepada-Nya serta dirikanlah solat dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang mempersekutukan Allah, iaitu orang-orang yang memecah belah agama mereka dan mereka menjadi beberapa golongan.

Tiap-tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada golongan mereka. Dan apabila manusia disentuh oleh suatu bahaya, mereka menyeru Tuhannya dengan kembali bertaubat kepada-Nya, kemudian apabila Tuhan merasakan kepada mereka sedikit rahmat daripada-Nya, tiba-tiba sebahagian daripada mereka mempersekutukan Tuhannya, sehingga mereka mengingkari akan rahmat yang telah Kami berikan kepada mereka.

Maka bersenang-senanglah kamu sekalian kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu) . Atau pernahkah Kami menurunkan kepada mereka keterangan, lalu keterangan itu menunjukkan (kebenaran) apa yang mereka selalu mempersekutukan dengan Tuhan? Dan apabila Kami rasakan sesuatu rahmat kepada manusia, nescaya mereka gembira dengan rahmat itu.

"Dan apabila mereka ditimpa sesuatu musibah (bahaya) disebabkan kesalahan yang telah dikerjakan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka itu berputus asa. Dan apakah mereka tidak memperhatikan bahawa sesungguhnya Allah melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki- Nya dan Dia (pula) yang menyempitkan (rezeki itu). Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang beriman. (Ar-Ruum : 30-37)"

Ya Allah, ampunilah kami atas setiap nikmat yang kami kufuri Setiap dugaan yang datang beserta hikmah yang tak terhingga. Dugaan disebabkan:

[1] Menghapuskan dosa
[2] Mengangkat martabat hamba

Semuanya tanda cinta Allah. Sebuah hadis mahsyur tentang kecintaan seorang ibu pada anaknya. Di mana suatu hari Rasulullah dan para sahabat duduk di satu tempat di mana berdekatan dengan mereka terdapat seorang ibu dan anaknya. Si ibu sedang memasak di unggun api. Dan apabila si anak mendekati unggun api, si ibu tangkas menjauhkan anaknya dari unggun api. Maka Rasulullah tersenyum melihat situasi tersebut. Sahabat bertanya Apakah yang membuatkan kau tersenyum? maka Rasulullah menjawab Sesungguhnya kasih sayang seorang ibu pada anaknya sehingga tidak mampu melihat anaknya sakit hatta terkena unggun api. Dan ketahuilah sesungguhnya kasih Allah pasa SETIAP hamba Nya lebih dari kasih seorang ibu pada anaknya...

No comments:

Post a Comment