November 26, 2009

Perutusan Eidul Adha YDP BKMIP 1430 H


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Allahu Akbar, Allahau Akbar, Allahu Akbar,
Allaahu Akbar, Walillahilhamd..

Segala pujian ke atas Yang Maha Bersyukur..Selawat dan salam buat Penghulu kepada golongan–golongan yang bersyukur..Juga kepada ahli keluarga dan sahabat – sahabat Baginda S.A.W..

Setinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi kerana masih lagi memberi kesempatan kepada kita semua untuk terus dapat menjalankan ibadah-ibadah dengan sejahtera.. Diberikan lagi kepada kita peluang untuk beribadah di awal Zulhijjah, diberikan kita peluang untuk berpuasa di awal 10 Zulhijjah, diberikan kita peluang untuk bertakbir memuji kebesaranNya pada Aidil Adha tahun ini..Juga diberikan lagi kesempatan untuk kita menjalankan ibadah korban, bermaaf-maafan, berkasih sayang, tolong-menolong, dan berhimpun membesarkan Allah S.W.T..

Sahabat – sahabat kaum muslimin sekalian….

Tidak dinafikan bahawasanya ujian, cabaran, dugaan yang telah ditimpakan oleh Rabbul Izzati kepada para Anbiya’ adalah tersangat besar untuk dibandingkan dengan ujian-ujian yang menimpa kita yang selepas zaman mereka..Bukan kita ingin membanding-bandingkan antara kita dan para Anbiya’, tetapi yang kita perlu lihat dan contohi ialah bagaimanakah mereka-mereka para Anbiya’ itu menempuh dan menghadapi segala dugaan mereka.. Mereka dengan berbekalkan kesabaran, ketabahan, kesungguhan yang penuh dan jitu, mampu untuk menempuh segala yang ujian dengan keadaan bersahaja dan yakin kepada Allah S.W.T.. Dan yang paling penting dapat saya terjemahkan di sini yang bertepatan dengan Aidil Adha ini ialah pengorbanan mereka dalam menempuh segala cabaran dan dalam mengamalkan segala perintah dan suruhan Allah bermatlamatkan keredhaanNya dan penyebaran Agama Islam di muka bumi ini agar kita semua manusia mendapat keredhaan sepertimana yang telah mereka kecapi dan agar kita semua mengecapi kebahagiaan di dunia dan akhirat..

Mereka–mereka para Anbiya’ ini telah berkorban segala apa yang ada pada mereka adalah untuk kebaikan kita..Tetapi, adakah kita selaku Umat Islam hargai pengorbanan mereka ini.???Adakah kita yang telah dipermudahkan jalan oleh para Anbya’ ini hanya mensia-siakan pengorbanan mereka.???

Sahabat-sahabat kaum muslimin sekalian..

Pengorbanan adalah suatu perkara yang perlu ada bagi setiap individu muslim dalam untuk beramal dengan segala perintah dan suruhan Allah S.W.T terutamanya dalam berdakwah dan menyebarkan Syiar Islam..Sama ada ianya berbentuk nyawa, harta benda, masa, tenaga, dan apa–apa sahaja yang dapat kita korbankan..Persoalannya,, apakah kita mampu berkorban untuk diri kita sendiri.??Ataupun kita mampu berkorban demi kepentingan Islam, muslimin, dan manusia sejagat.??Ataupun kita tidak mampu langsung berkorban, bahkan hanya menunggu sahaja orang lain yang berkorban untuk kita.??? Tepuk kepala tanya ilmu..Tepuk dahi tanya amalan..

Kita mestilah dan sepatutnya mengambil iktibar dari kisah para Anbiya’, tabiin, tabi’ tabiin dan salafuna as-solihin supaya dapat kita aplikasikan dalam kehidupan kita untuk menuju redha Allah dan menuju kesejahteraan sejagat dari dunia hingga ke akhirat. Ini bagi membuktikan bahawasanya jika kita tidak mampu untuk berkorban sebagaimana pengorbanan para Anbiya’ dan salafuna solihin sekalipun, tetapi sekurang–kurangnya kita menghargai pengorbanan-pengorbanan yang telah dicurahkan oleh mereka kepada kita semua..Agar dengan usaha dan kerja kita yang sedikit itu mudah–mudahan itu dapat menggolongkan kita dalam golongan hamba –hamba Allah yang bersyukur..Sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: “sedikit sahaja hamba-hamba aku yang bersyukur”

Sahabat –sahabat kaum muslimin sekalian…

*Moh lah kita sama-sama menghayati pengorbanan para Anbiya’, sama-sama kita menghalusi erti Aidil Adha yang sebenarnya, dan sama-sama kita menyerapi takbir-takbir mengagungkan Allah S.W.T..Agar ianya dapat menjadi kekuatan kepada kita dalam menempuh dan menjalani kehidupan di muka bumi ini yang tidak diketahui bilakah ianya akan berakhir…

Semoga Islam terus terjulang sebagai cara hidup dalam setiap pelosok ceruk dunia dan dalam setiap hati umat Islam hingga ke akhir nanti..

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar…Walillahilhamd..


Selamat Hari Raya Aidil Adha..Mohon Maaf Zahir Batin..Kullu Am wa antum bialfi khair…
(Dari kami barisan AJKT BKMIP & HEWI 09/10)

_Hamba dhoif yang ingin berkorban_
Yang DiPertua,
Badan Kebajikan MAhasisswa/wi Islam Pahang,
Sesi 2009/2010

*Moh = mari (Bahasa Pahang)

1 comment:

 1. Al Quds Travel Welcome You :-

  "AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
  Date : 10,11,12 December 2009
  Time : 10.30 am - 10.00 pm
  Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
  Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
  Official Radio : THR Gegar FM
  Tel No : 609-747 9999

  Diskaun RM999.00 untuk Pakej Umrah

  ReplyDelete