July 20, 2012

Hari Keluarga BKMIP (USB '12)


KAHERAH, 20 Julai – Badan Kebajikan Mahasiswa / wi Islam Pahang ( BKMIP ) telah mengadakan program Hari Keluarga BKMIP 2012 pada 5,7 dan 9 Julai yang lalu,bertempat di Kompleks Yayasan Pahang yang berlangsung selama 3 hari.

         Antara objektif program ini ialah mengerat dan mengukuhkan ukhuwah dI kalangan ahli BKMIP.Juga  untuk mencungkil bakat - bakat baru dalam acara ilmiah dan sukan.Di samping itu,untuk membentuk semangat berpasukan dan saling bekerjasama dan melahirkan mahasiswa yang berketerampilan dalam kehidupan bermasyarakat.

        Program yang bertemakan “ Under Broadcasting System ” (USB ’12) sebagai line internet di Mesir sebagai Media penghubung.Selain itu juga,Etisalat, Vodafone, Mobinil dan TE- Data sebagai tema setiap kumpulan.

        Pada 7 Julai,antara acara yang dipertandingkan bagi akhawat ialah Musang Berjanggut, Seni Si Bisu ,Nur Ilahi ,Celoteh, Internasional Knowledge, Aksi Bluehippo, Tongkang Pecah dan Nasib Si Buta bagi acara indoor yang berlangsung pada jam 8.15 pagi sehingga jam 11.30 pagi.Kemudian acara diteruskan lagi,pada sebelah petang bermula pada jam 4.30 petang dan berakhir pada jam 6.30 petang dengan acara outdoor yang diberi nama “family outing” yang dijalankan di Hadiqah Atfal.  

Pada 9 Julai,telah diadakan perasmian penutup yang disampaikan oleh Pegawai Atase Pendidikan Yayasan Pahang kaherah iaitu Al-fadhil Ustaz Khairul Anuwar Haji Abu Bakar. Ahli keluarga beliau turut hadir bersama dalam majlis tersebut.Majlis dimulai dengan bacaan ayat suci Al-Quran oleh pemenang tilawah ikhwah.Kemudian, dimeriahkan lagi dengan sesi  Ramah Mesra bersama beliau sebagai Pegawai Atase yang baru.Kemudian diserikan dengan penyampaian hadiah kepada para pemenang dan tayangan video sepanjang program berlangsung.Selain itu,sedikit jamuan telah disediakan dan majlis berakhir pada jam 11.30 malam.